Chiptuning, autófólia, téli gumi, akkumulátor

Kárpittisztítás házilag. Mit, hogyan érdemes?

2020/10/13. - írta: Englishonlinemarketing

Arról lehet vitatkozni, hogy a bor vagy a whiskey hogyan, de a kárpit mindig tisztán jó. A bútorkárpit, az autókárpit és a szőnyegek mind a kényelmünket szolgálják, de ha csúnya foltok éktelenkednek rajta, akkor pont a komfort érzetünket veszítjük el. Egyszerűen nem szívesen ülünk gyanús foltokra, ezeket nem csak a tömegközlekedésen igyekszünk elkerülni, de még az utcán is, ha tudjuk. Otthon, vagy az autónkban meg pláne igyekszünk a lehető leggyorsabban megszabadulni tőle.

A következőkben igyekszem egy néhány sorban összefoglalni azt, mit is tehetünk, ha szeretnénk bútoraink, szőnyegünk vagy az autónk kárpitfelületeinek eredeti állapotát visszaállítani.

Az alábbiakban a saját tapasztalataimat osztom meg, amelyeket a munkám során szereztem, remélem sokaknak tudok vele segíteni.

Mint minden szakmának, ennek is megvannak a saját praktikái, technikái amelyeket érdemes figyelembe venni, mielőtt nekiállnánk ecetes ollóval meggyógyítani a felületet.

Szinte mindenki találkozik az életében a kárpitfelületek tisztításának a szükségével. Otthon, vagy ahol lakunk ezernyi bőr és/vagy textilfelület vesz körbe minket. Dönthetünk úgy is, hogy vásárlás után ki sem csomagoljuk, a védőfólia majd megvédi az elkoszolódástól. Igazán otthonos. 

Ha mégis úgy döntünk, hogy kicsomagoljuk, az elkoszolódás miatt ne legyen bűntudatunk. Ez egy használati tárgy, és Ő van értünk, nem Mi értük.

De a tiszta környezet mindig kellemesebb, és egészségesebb. A kárpit kényelmesebbé és otthonosabbá változtatja a környezetünk, de kiváló kosztelep is, gondoljunk csak a buszok üléseire.

Ez a cikk a szövetkárpitok tisztításával fog foglalkozni.

A szövettípusok száma temérdek, de a jó hír az, hogy a tisztítási módjuk – néhány speciális esettől eltekintve – megegyeznek. Az egyszerűség kedvéért beszéljünk most a bútorkárpitokról összefoglaló néven, hiszen ez a leggyakoribb csoport, de ideértve a szőnyeg-, és matractisztítást is.

Házi módszerek. Azjóaz?

  • avagy a foltokat el lehet házilag tüntetni?

Persze, ha beüt a baj, mondjuk öcsi felrúgta a kakaót, ami a kanapéra löttyent, amitől az ott heverésző macska úgy fölugrott, hogy csak a vizelete maradt ott, akkor gyors megoldás kell, mert hétvégén amúgyis jönnek a mamáék.

Ilyenkor felcsapjuk az egyik internetes fórumot, esetleg átfutunk néhány cikket a témában,  kanapé tisztítás házilag kulcsszóval.

Ezután nagyon örülünk, mert megtudtuk, hogy olcsón és gyorsan eltávolíthatóak a foltok, ecettel, szódabikarbónával, szénsavas vízzel, szappannal, egy kevés citromlével és egy szórófejes flakonnal.

Talán egy éve még a legkeresettebb cikkben, a kárpittisztítás címszó alatt ez a recept volt.

Mi ezzel a probléma?

Hát hogy ezeket a cikkeket újságírók írják, nem szakemberek. Újságíró Péternek van mondjuk két órája arra, hogy anyagot gyűjtsön a témában, mielőtt egy másik cikket ír a lakásárak változásáról Debrecenben.

Nagy tévedés, ha azt gondoljuk, hogy Ő a saját kontójára kísérletezett ezzel, illetve a cikk megírása után is foglalkozott a témával. Pedig a szódabikarbóna erősen marja az anyagot, ezért sem jó ha benne marad.

A munkám során több esetben találkoztam már a szódabikarbóna után keletkezett sófoltokkal, ezt már csak egy halvány félmosollyal nyugtázom.

Elvégeztük a szódabikarbónás folttisztító kísérletet, hogy Önnek már ne kelljen!

Ugyanis itt a legnagyobb gond. Nem elég vegyszert (vagy vegyszer-szerű anyagot) juttatni a felületre, azt bele is kell dolgozni, és utána -a szennyeződéssel együtt- el is kell távolítani. Tapasztalataim szerint ez hagyományos száraz porszívóval kivitelezhetetlen.

Nem mellékes körülmény, hogyha ezt a módszert alkalmazzuk, minden esetben csak a felszínt kapargatjuk, hiszen az anyag mélyén összegyűlt szennyeződést, poratkákat eltávolítani nem tudjuk.

Ne feledkezzünk el a szódabikarbóna fehérítő hatásáról sem. (Eleink a fogfehérítéshez is használták.) Ezért semmi esetre sem javaslom a használatát színes és sötét felületeken.

Folteltávolítás vegyszerrel

Sokan sokféle vegyszerben hisznek, kezdve az olcsó bolti csodaszerektől a nagyon divatos bio módszereken át, a teljesen vegyszermentes gőzös tisztításig.

Nem célom igazságot tenni, mindnek vannak előnyei és hátrányai, viszont én a vegyszeres eljárásban nagyon hiszek.

Gondoljunk csak bele, a ruháinkat hogyan tisztítjuk? Vegyszerrel. Hogy az állandó vegyszeres tisztítás a szövet lassú elhasználódásával, elkopásával jár? Igen. Sajnos, mint ahogy már említettem korábban, ezek használati tárgyak, erre vannak.

Természetesen ha vegyszeresen tisztítunk érdemes a legkímélőbb tisztítószert választanunk, én a CarpetCare-nél szívesen használom a Kärcher RM 760 névre keresztelt terméket, mert ipari erősségű, de enyhén lúgos, nem bántja az anyag színét, sőt, puszta kézzel is simán belenyúlok, mert a bőrömet sem bántja és nem is szárítja.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://teherauto-berles.blog.hu/api/trackback/id/tr4216237716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása

Chiptuning Budapest, autóalkatrész, chiptuning, autófólia, téli gumi, akkumulátor

chiptuning chiptuning Budapest diesel chiptuning chiptuning árak chiptuning autófólia akkumulátor, téligumi

téli gumi és akkumulátor

Chiptuning Budapest, autóalkatrész, chiptuning, autófólia, téli gumi, akkumulátor